Wat betekent ‘droge wijn’ eigenlijk? En hoe herken je hem?

Vraag een wijnliefhebber welke wijn ze lekker vinden, en vaak hoor je: “ik hou van een droge wijn.” Maar wat is dat eigenlijk? En waarom wordt het vaak verward met zuur of niet zoet?

Wat is droge wijn?

Een droge wijn is een wijn waarin tijdens de vergisting bijna alle suikers zijn omgezet in alcohol. Er blijft dus nauwelijks restsuiker over.

Een droge wijn is niet zoet. Droog slaat op het lage suikergehalte.

Hoe herken je een droge wijn?

  • Op het etiket: “dry”, “sec”, “trocken” of “brut”
  • In de smaak: fris, fruitig, geen zoet
  • In de beschrijving: ‘fris’, ‘strak’, ‘citrus’

Droge witte wijn: fris en veelzijdig

Een mooi voorbeeld: Métairie Pays d’Oc Les Olieviers

Droge rosé: de zomerfavoriet

De meeste kwaliteitsrosés zijn droog:

  • Provence-rosé: zachtroze en fris
  • Rosé van Pinot Grigio of Grenache

Bekijk onze rosé wijnen

Is rode wijn ook droog?

Ja, de meeste rode wijnen zijn droog, al lijkt het soms anders door het rijpe fruit.

Zo kies je een droge wijn

  • Kijk naar proefnotities: droog, fris, strak
  • Kies bekende droge druiven: Sauvignon Blanc, Pinot Noir
  • Let op herkomst: Loire, Provence, Marlborough

Droge witte wijn kopen bij Wijnvloot

Bij Wijnvloot.nl vind je droge wijnen tussen €7 en €15. Met heldere proefnotities kies je eenvoudig wat bij jou past.

Bekijk onze top 10 witte wijnen

Terug naar blog