Waarom wijn soms troebel is

Je schenkt een glas in en merkt dat de wijn niet volledig helder is. Misschien zit er wat bezinksel in de fles, of oogt de wijn licht troebel. Is dat een teken dat er iets mis is? Niet per se. In veel gevallen is een troebele wijn juist een bewuste keuze van de wijnmaker en zeker niet iets om je zorgen over te maken. Zo kan een Sangiovese soms wat bezinksel bevatten. 

Wijn wordt van nature niet helder. Tijdens het maken zweven er allerlei natuurlijke deeltjes rond in het sap: resten van druivenschillen, gistcellen, eiwitten en tannines. In veel commerciële wijnen worden deze stoffen eruit gehaald door te filteren en klaren. Dat maakt de wijn mooi helder en glanzend – iets waar veel consumenten aan gewend zijn geraakt. 

Toch kiezen sommige wijnmakers ervoor om die stap (deels) over te slaan. Vooral bij ambachtelijke wijnen, biologische of natuurwijnen wordt filtering bewust beperkt of achterwege gelaten. Het resultaat is een wijn die iets troebeler kan ogen, maar vaak ook meer smaak, textuur en karakter heeft. In plaats van perfect helder, is de wijn juist levendig en puur.

Ook bij rijpere wijnen of flessen die een tijdje hebben gelegen, kun je bezinksel aantreffen. Dat is volkomen normaal. Zeker bij rode wijnen die niet gefilterd zijn of wat ouder zijn, vormen kleurstoffen en tannines op termijn een klein depot. Je kunt de wijn dan voorzichtig uitschenken of even decanteren om het bezinksel achter te laten in de fles.

Wanneer moet je wél opletten?

Als een wijn troebel is én raar ruikt – bijvoorbeeld zurig, muffig of naar nat karton – dan is er mogelijk sprake van oxidatie of een fout zoals kurk. Maar als de geur en smaak verder goed zijn, is troebelheid op zichzelf geen enkel probleem.

Steeds meer wijnliefhebbers waarderen ongefilterde wijnen vanwege hun gelaagdheid en puurheid. Ze zien het als een teken dat de wijn zo min mogelijk is bewerkt. Dus mocht je volgende keer een lichte waas zien in je glas: schrik niet. Het zou zomaar eens een bewuste keuze kunnen zijn die de wijn nog interessanter maakt.

Terug naar blog