Sulfiet in wijn: wat is het en moet je je zorgen maken?

Op bijna elk wijnetiket staat het: ‘Bevat sulfieten’. Maar wat betekent dat precies? En is het schadelijk? In deze blog leggen we uit wat sulfiet is, waarom het wordt toegevoegd aan wijn, en of je het moet vermijden.

Wat is sulfiet?

Sulfiet is een verzamelnaam voor zwavelverbindingen (zoals zwaveldioxide, E220) die van nature ontstaan tijdens de vergisting van wijn. Daarnaast voegen wijnmakers vaak extra sulfiet toe om oxidatie en ongewenste bacteriën te voorkomen.

Het werkt als conserveermiddel en zorgt ervoor dat wijn langer houdbaar en stabiel blijft – iets wat vooral belangrijk is bij wijnen die worden geëxporteerd of lang bewaard.

Is sulfiet ongezond?

Voor de meeste mensen is sulfiet volkomen onschadelijk. Alleen mensen met een overgevoeligheid (zoals sommige astmapatiënten) kunnen klachten ervaren. In Europa is het verplicht om op het etiket te vermelden als een wijn meer dan 10 mg/l sulfiet bevat.

Drink je bijvoorbeeld een klassieke rode wijn uit Chianti of een krachtige wijn uit Barolo, dan zit daar vrijwel altijd wat toegevoegd sulfiet in – maar binnen veilige marges.

Sulfietvrij bestaat (bijna) niet

Zelfs natuurwijnen of biologische wijnen bevatten vaak nog een kleine hoeveelheid natuurlijke sulfieten. De term “sulfietvrij” is dan ook misleidend: het is vrijwel onmogelijk om helemaal geen sulfiet in wijn te hebben.

Wel zijn er wijnen met minder toegevoegde sulfiet, zoals sommige biodynamische wijnen of wijnen uit Spätburgunder-gebieden waar met minimale interventie wordt gewerkt.

Hoe proef je sulfiet?

Een subtiele dosis sulfiet merk je meestal niet. In hoge dosering kan het echter een scherpe geur van lucifer of zwavel geven – vooral bij jonge witte wijnen. Goed ventileren of decanteren kan soms helpen om dit te laten vervliegen.

Wil je minder sulfiet drinken?

Kies dan voor wijnen die natuurlijk zijn gevinifieerd en van kleinschalige producenten komen. Bij Wijnvloot.nl selecteren we bewust ook producenten die zo puur mogelijk werken – bijvoorbeeld bij wijnen van Negroamaro of Ribera del Duero.

Terug naar blog